Menu

El Salvador slutter sig til venstrebølgen i Latinamerika

El Salvador slutter sig til venstrebølgen i Latinamerika

Det mindste - men mest industrialiserede - land i Centralamerika vendte tommelfingeren nedad til højrefløjens kandidat og valgte istedet forandringens mand, Mauricio Funes, som præsident i de næste fem år. 

Af Preben Høeg Rasmussen, skrevet den 15. marts 2009

Søndagens præsidentvalg i El Salvador markerer et markant politisk kursskifte. Efter 20 år ved magten mistede partiet Arena, Allianza Republicana Nacionalista, præsidentposten. Den tidligere ventreorienterede guerrilla-bevægelse, FMLN, Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional, gik kraftigt frem. For første gang nogensinde får El Salvaldor nu en venstreorienteret regering, erklærer den kommende præsident. 

 

Et klart valg

Det var en rimelig enkel opgave for valgkommisionen. Der var kun ét valg, præsidentvalget, og der var kun to kandidater. De to øvrige små-partiers kandidater havde mere eller mindre frivilligt trukket sig . Den ene kandidat måtte dog først smides ud af sit parti og opfordrede efterfølgende modsat sit partis ledelse til at stemme på FMLNs kandidat.

Tendensen var klar fra starten af optællingen: Mauricio Funes lå omkring et par procentpoint foran Àvila. Af de 4,2 mio. stemmeberettigede valgte omkring 60% at stemme. Med 90,68 % af stemmerne optalt kunne valgkommisionen oplyse at 1.231.755 havde stemt på Funes, svarende til 51,27 %, mens 1.170.780 havde stemt på Ávila, svarende til 48,73 %. Det endelige resultat offentliggøres onsdag.

Den nye vicepræsident bliver Salvador Sánchez Cerén, som er den sidste historiske topguerillaleder og nuværende formand for FMLNs parlamentsgruppe.

Der er således tale om en markant fremgang for FMLN, som ved valget i 2004 opnåede 812.519 stemmer mod Arenas 1.314.436 stemmer.

Valgkommissionen og de over 3.000 internationale valgobservatører erklærer valget for korrekt gennemført og valgdagen førløb roligt på trods af uroligheder op til dagen. Arena brød åbenlyst de tre dages ”stilhed” før valget, hvor der ikke måtte føres valgkamp ved fra flyvemaskiner at kaste tonsvis af valgpropaganda ud over byerne.

 

Trusler fra USA

I det lille land, som er på størrelse med Jylland, bor der 7 mio. indbyggere, men hele to mio. har måttet emigrere ud af landet for at søge føden, heraf bor de 90 % i USA. Mange har såkaldt ”midlertidig opholdstilladelse” og lever i konstant frygt for at blive smidt ud af landet.

Flere republikanske politikere i USA gik i dagene op til valget ud med trusler om, at de midlertidige arbejdstilladelser ville blive inddraget, hvis FMLN vandt. USAs regerings repræsentant, Thomas Shannon, meldte dog ud at regeringen ville respektere valgresultatet.

 

Forandringens vej

Allerede på valgaftenen erklærede Mauricio Funes sig som valgt præsident og udtalte, at salvadoranerne havde valgt forandringens vej og afvist frygten. ”Resulatet er underskrivelsen af en ny fredsaftale”, erklærede Funes med henvisningen til underskrivelsen af fredsaftalen i 1992, som satte punktum for 12 års borgerkrig. ”Jeg vil være en præsident for fred, forening og fremgang.”

Han erklærede, at ville repræsentere flertallets interesser, men ville især arbejde for fremskridt for de fattigste i landet.

Funes understregede respekten for de demokratiske rettigheder, retsstaten, de religiøse friheder og ejendomsretten.

Mauricio Funes tiltræder som præsident den 1. Juni 2009.

Til toppen

De seneste artikler

Politik - mest læste

Turisme - mest læste

Kultur - mest læste

Få mere at vide om os