Menu

Fænomenet Funes foran kæmpe udfordringer

Fænomenet Funes foran kæmpe udfordringer

USA har mistet en af sine nærmeste følgesvende i Latinamerika. Med valgsejren til FMLNs præsidentkandidat, Mauricio Funes, vil El Salvador anlægge en klart mere selvstændig linie, men Funes afviser at være proselyt for Chavez i Venezuela. Der venter ham store udfordinger.

Af Preben Høeg Rasmussen, skrevet den 19. marts 2009 

Tusindevis af salvadoranere strømmede ud på gaderne søndag aften for at fejre sejren efter at valgkommissionen efter en hurtig optælling kunne offentliggøre at FMLNs kandidat lå et par procent foran kandidaten Ávila fra Arena, Allianza Republicana Nacionalista.

FMLN, Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional, har dermed med stor succes forvandlet sig fra guerrillabevægelse til landets største parti. Lykønskningerne strømmede ind fra nær og fjern. Den første kom efter få minutter fra Hugo Chavez, men også USA, Honduras, Nicaragua, Brasilien, Colombia, Mexico, Bolivia, Spanien og mange andre lande har sendt hilsner.

Med 99,4 procent af stemmerne optalt kan Funes notere sig at have vundet 51,3 % af stemmerne mod Ávilas 48,7 %, - et snævert forspring på 68.000 stemmer. Der er således tale om en markant fremgang for FMLN, som ved valget i 2004 opnåede 812.519 stemmer mod Arenas 1.314.436 stemmer. 60% af de 4,2 stemmeberettigede deltog i valget.

Straks søndag aften erklærede Funes sig som nyvalgt præsident. For første gang i historien får det lille centralamerikanske land med 7 mio. indbyggere, en venstreorienteret regering.

 

Arven fra Arena

Arena-partiet går nu i opposition, fastslog Funes. Arena har i 20 år siddet på magten med opbakning fra erhvervslivet, de store medier, hæren og politiet – og USA.

Den amerikanske dollar er officielt betalingsmiddel, landet var det første centralamerikanske land til at underskrive handelsaftalen med USA, det var det eneste land i Latinamerika som sendte soldater til Irak i hælene på Bushs invationstropper. El Salvador er sammen med USA og Costa Rica de sidste lande i Amerika, som ikke har diplomatiske forbindelser med Cuba. Landet er blandt de 23 lande i verden der fortsat anerkender Formosa Kina i stedet for Folkerepublikken Kina. Landet har været eksponent for en neo-liberalistisk politik med stribevis af privatiseringer af banker, el og telekommunikation og mærksbare serviceforringelser for befolkningen. Landet har en stærk finanskapital som arbejder på tværs af grænserne. Landet er kendt for at have været styret af ”de fjorten familier”.

 

Fænomenet Funes

Hovedslogan i Funes kampagne var behovet for forandring. Funes vil på én gang dynamisere erhvervslivet og garantere en mere social politik til gavn for de mange og især de 36%, som lever under fattigdomsgrænsen. Men hvem er denne Funes?

Han er et kendt ansigt i El Salvaldor. I 21 år har han været tv-journalist og direktør i nationale medier og fra 1991 til 2007 korrespondent for CNN på Spansk, som sendes til hele Amerika. Overalt anerkendt som en dygtig, ukompromiteret og pågående journalist. Som ung provokerede han militærregeringen ved under borgerkrigen at interviewe FMLN. Han bror blev dræbt af politiet under krigen. I 14 år lavde han programmet ”Dagens Interview” og senere ”Uden Censur”. På trods af titlen på dette program blev han selv bortcensuret fra tv-stationen.

Han er veltalende, virker troværdig og trækker tusindevis af tilhørere til sine møder.

Han er 49 år og gift med brasilianske Wanda Pignato, som er officiel repræsentant for Lulas parti i Central Amerika.

Den 28. september 2007 blev han valgt som FMLNs præsidentkandidat.

 

Chavez og Lula

Mauricio Funes står ved starten af sin fem-årige præsidentperiode overfor enorme udfordringer.

Landet har måttet lide under en dobbelt afhængighed af USA. Samhandlen er rettet mod USA og af de næsten 2 mio. salvadoranere som sender penge hjem til familien bor de 90% i USA. De såkaldte ”remesas”udgør 17% af brutto nationalproduktet. Denne pengestrøm er faldet hele 13 % de første måneder af 2009. I samme periode har 25.000 mistet deres arbejdspladser. Den verdensomspændende krise rammer El Salvador hårdt. Bekæmpelsen af fattigdommen vil blive prioriteret højt sammen med sundhed og uddannelse.

Funes sagde under valgkampagnen, at han ville beholde den amerikanske dollar som betalingsmiddel, at han vil værne om handelsaftalen med USA. Han sagde også, at landet ikke ville tilslutte sig ALBA-samarbejdet anført af Hugo Chavez fra Venezuela, som ufrivilligt indgik i valgkampen. Chavez har i flere år leveret billig olie til de FMLN ledede kommuner.

Hvert land må vælge sin egen udvikling baseret på sin egen politiske linie, siger Funes, og omtaler positivt Lulas politik i Brasilien, som havende skabt både økonomisk og social udvikling.

Funes vil straks efter tiltrædelsen genoprette de diplomatiske forbindelser med Cuba. Landet var sammen med Costa Rica og USA de sidste lande i Amerika, som ikke havde diplomatiske forbindelser med Cuba. Costa Rica har efter valget skyndt sig den 18.3.09 at genoprette de diplomatiske forbindelser med Cuba.

En anden stor udfordring bliver bekæmpelsen vold og kriminalitet. Mange mener, at de af USA udviste salvadoranere tog bandeuvæsnet med sig. Kampen om narkopengene er skånselsløs. Med 12 drab om dagen har landet en af de højeste mordprocenter i verden.

 

Overgangen

Den nuværende præsident, Antonio Saco, har lovet en rolig overgang og et transparent regeringsskifte. De to vil sammen rejse til internationale begivenheder som mødet i det Centralamerikanske Samarbejde, SICA, i Managua, Nicaragua, den 25. marts, hvor Funes vil kunne møde sine kommende kolleger. Desuden vil de rejse til Amerika Topmødet i april, hvor også Barack Obama vil være tilstede.

Landet har per tradition et stærkt præsident styre. Men selv om FMLN gik tre pladser frem ved parlamentsvalget i januar og dermed blev landets største parti med 35 ud af de 84 pladser, kan Funes ikke regne med et flertal i parlamentet. Foruden det store parti Arena er to små partier repræsenteret og de vil kunne afgøre hvor flertallet skal ligge. Funes er således tvunget til at søge samarbejde, og det understregede han da også allerede på valgaftenen.

 

Forventninger

FMLN har historisk set været en velskolet, velorganiseret politisk kraft som skridt for skridt er blevet styrket. Mange af medlemmerne var skuffede over den manglende valgsejr i 2004 med kommunisten Hafik Schandal som kandidat og krævede fornyelse. Mauricio Funes er af en anden skole. Han tilførte FMLN de manglende stemmer. Funes leverede varen.

Nu venter vi på forandringen.

Til toppen

De seneste artikler

Politik - mest læste

Turisme - mest læste

Kultur - mest læste

Få mere at vide om os