Menu

Valget i El Salvador bliver afgjort i første runde

Valget i El Salvador bliver afgjort i første runde

Der er lagt op til en sand valggyser på søndag hvor det lille centralamerikanske land skal vælge ny præsident. Valget står knivskarpt mellem det nye venstre eller det gamle højre i Latinamerika.

Af Preben Høeg Rasmussen, skrevet den 10. marts 2009

Allerede i januar blev Frente Farabundo para la Liberación Nacional, FMLN det største parti i nationalforsamling omend kun med et enkelt mandat mere end det regerende højreorienterede Arena parti. Ingen af partierne har flertal alene. Arena har regeret landet siden 1989 og det dolloraliserede land har sammen med Colombia og Peru været USAs nærmeste allierede i Latinamerika. Partiet fører valgkamp med slogans som ”Ja til demokrati – nej til kommunisme!”

FMLN har med succes forvandlet sig fra guerillabevægelse til politisk parti, har vundet solidt fodfæste på kommuneplan og styrer nu direkte mod præsident posten. Partiet har historiske forbindelser til Cuba, Venezuela og Nicaragua, men fører en valgkamp, hvor suveræniteten understreges. Omend FMLN gik frem ved de ligeledes afholdte kommunalvalg i januar tabte man borgmesterposten i hovedstaden, San Salvador, med kun to tusind stemmer.

Det fik Arena til at vejre morgenluft efter at have ligget dårligt i utallige menningsmålinger. Og da de to midterpartier besluttede at trække deres præsident-kandidater og anbefale at stemme på Arena røg armene i vejret på den tidligere politidirektør, Rodrigo Àvila, kandidat for Arena.

Med kun to præsidentkandidater på banen betyder det ,at der ikke bliver nogen anden valgrunde. På søndag afgøres det hvem der skal være præsident i El Salvador de næste frem år.

Journalisten, Mauricio Funes, kandidaten for FMLN, ryster dog ikke på hånden. Den ene af midterpartiernes tidligere præsidentkandidat, Tomás Chevez fra PDC, samt store dele af begge de mindre partiers base og lokale ledere anbefaler imidlertid at stemme på Mauricio Funes. Så intet er afgjort endnu. Der er lagt op til en sand valggyser.

De store medier bakker klart om op Arena, mens FMLN i lørdags – en uge før valget – indkaldte til massemøde i hovedstaden, hvor man samlede 300.000 deltagere.

Valgkampen følges tæt i udlandet og flere tusinde valgobservatører fra bl.a. EU og Organisationen af Amerikanske Stater opholder sig allerede i landet for at hindre snyd. Med et militærapparat og et politikorps knyttet til den herskende klasse frygter mange for reaktionerne efter valget, og den katolske kirke har allerede appeleret til at valgresultatet under alle omstændigheder respekteres.

Onsdag nat stopper valgkampen for at give de 4,2 mio. vælgere tid til at gå i tænkeboksen inden de på søndag går i valgboksen.

Til toppen

De seneste artikler

Politik - mest læste

Turisme - mest læste

Kultur - mest læste

Få mere at vide om os