Menu

Aflyser amnesti og genåbner efterforskning af massakre

MIndesmærke for de 800 der blev dræbt af militæret i landsbyen El Mozote i 1981.

En af de værste krigsforbrydelser i El Salvadors borgerkrig mellem 1980 og 1992 bliver nu undersøgt igen. Det skriver BBC.

Læs mere...

El Salvadors abortforbud koster piger og kvinder livet

El Salvadors abortlov er en af verdens strengeste. Selv ikke hvis kvindens liv er i fare, hvis graviditeten skyldes voldtægt eller hvis fosteret ikke vil overleve fødslen, er abort tilladt. Selv ufrivillig abort kan koste årtier bag tremmer.

”Vi havde en ni-årig pige herinde. Hun fødte som 10-årig. Hun var blevet misbrugt siden hun var spæd. Hun blev gravid og det var en svær sag. Meget svær (…) Hun forstod ikke hvad der skete med hende. Hun spurgte efter farveblyanter. Og det skar os i hjertet. Hun tegnede og hang papiret op på væggen. Hun var bare en lille pige”.

Sådan lyder det fra en læge i El Salvador, som Amnesty har talt med i forbindelse med rapporten ”On the Brink of Death: Violence against Women and the Abortion Ban in El Salvador”, skriver organisationen på sit netsted tirsdag.

Læs mere...

Det blev en yderst kneben valgsejr til FMLN

Det blev en sand valggyser i El Salvador og valgresultatet overraskede alle.

Med 99,95% af stemmerne optalt søndag aften stod venstrefløjspartiet FMLN, Frente Farabundo Marti para Liberacion Nacional, og deres kandidat Salvador Sánchez Cerén til at få 50,11% af stemmerne, mens højrefløjspartiet Arena, Allianza Republicana Nacionalista, og kandidaten Norman Quijano fik 49,89% af stemmerne. Alt tyder således på en forskel på under en kvart procent, svarende til en forskel på omkring 6.000 stemmer. Mere knebent kan det næsten ikke være.

Valget er foregået i ro og orden og store observatørkorps har været til stede under valget.

Læs mere...

Den kommende præsident i El Salvador er tidligere guerrilla-leder

Af Preben Høeg Rasmussen, redaktør for El Salvador – dansk portal

Han er ikke valgt endnu. Men det var næsten så tæt på som det kunne komme at Salvador Sánchez Ceren, ex-guerrilla og historisk FMLN-leder, blev valgt som El Salvadors næste præsident i første runde, men der manglede nogle tusinder stemmer. Alligevel var valgresultatet en historisk sejr for det venstreorienterede FMLN, Frente Farabundo Marti para Liberacion Nacional, som opnåede over 49% af de afgivne stemmer og fik dermed over 10% flere stemmer end den nærmeste konkurrent, Arena, Allianza Republicana Nacionalista, som fik 39%. Arena opstillede Norman Quijano, tidligere borgmester i hovedstaden San Salvador.

Læs mere...

Det ekstreme højre vinder parlaments- og kommunalvalget

Det regerende venstreorienterede parti, Farabundo Martí Fronten, FMLN, mistede sit greb om den lovgivende forsamling ved søndagens (2012) parlaments- og kommunalvalg i El Salvador.

Med 77 procent af stemmerne talt op stod det klart, at FMLN ville få 31 pladser i den lovgivende forsamling, og det ultra konservative ARENA 33.

Det betyder, at ARENA sammen med nogle af småpartierne kan sætte dagsordenen frem til præsidentvalget i 2014, vurderer nettjenesten El Faro.

Læs mere...

Fred mod Vold: To år uden mord i Santa Gema og Aurora

Der er 10 skridt mellem de to små landsbysamfund Santa Gema og Aurora. 10 skridt og en verden til forskel, selv om der er tale om to parallelle gader. Santa Gema med 34 huse, Aurora med 17.

I Santa Gema blomstrer træerne og grøntsag bedene passes omhyggeligt. Husene er små, men de er bygget af mursten. Landsbysamfundet har både el og vand. Om kort tid får beboerne skøde på deres jord. Her er fattigt, men selvtilliden er ikke til at tage fejl af.

Aurora derimod er trist og grå. Fattigdommen mere synlig. Husene er af blik. Tidligere boede folk i telte. De har ikke el og indtil for et par år siden vaskede de sig i kløften, hvortil adgangen er brat og farlig.

Læs mere...

Multinational guldgigant lægger sag an

Canadisk firma vil udvinde guld i El Salvador. Nej, siger regeringen: Det forurener.

Et stort multinationalt firma har lagt sag an mod det lille centralamerikanske land El Salvador. 

Firmaet Pacific Rim vil udvinde guld i landet, men regeringen i El Salvador har sagt nej. Derfor sagsøger firmaet nu landet med krav om at få ikke mindre end 23 millioner dollars i erstatning.

Læs mere...

Kritik af socialpolitik

51 procent af salvadoranerne mener, at Mauricio Funes er en god præsident. Men et flertal kritiserer samtidig den socialpolitik, han har ansvaret for, viser en meningsmåling lavet af JBS Opinión Pública og offentliggjort i det salvadoranske dagblad El Diario de Hoy.

Ikke desto mindre mener 48 procent, at hospitalerne er blivet ringere under Funes regering, mens kun 29 procent mener, at de er forbedrede.

Værst står det til med sikkerhedssituationen. 68 procent mener, at kriminaliteten og utrygheden er steget.

Læs mere...

El Salvador Kampagnen i Danmark

El Salvador Kampagnen (ESK), dansk solidaritetsgruppe, oprettet i december 1980 af en meget lang række organisationer: Fagforeninger, politiske partier (DKP, VS, SF, FS), disses ungdomsorganisationer (DKU, SFU, VSU, DSU), solidaritetsorganisationer og latinamerikanske eksilorganisationer mv. Baggrunden var, at den politiske udvikling i El Salvador siden sandinisternes revolution i nabolandet Nicaragua 19. juli 1979 havde gennemløbet en meget hurtig radikalisering. I april 1980 var den legale oppositionsfront, FDR, blevet dannet og i oktober var befrielsesbevægelsen, FMLN blevet dannet. I takt med den meget hastige politiske radikalisering lukkede diktaturet ethvert legalt politisk spillerum. Omkring 100 mennesker blev i slutningen af året dagligt myrdet af diktaturet og dets dødspatruljer. Det var klart, at der kun var en vej frem: Revolution. I december gennemførte FMLN sin slutoffensiv mod diktaturet - den første af flere.

Læs mere...

De seneste artikler

Politik - mest læste

Turisme - mest læste

Kultur - mest læste

Få mere at vide om os